EPDM als beste keuze

Als je zelf een nieuw plat dak wilt leggen of wil renoveren dan sta je voor de keuze wat de beste manier en wat het beste materiaal is. Je wilt niet veel onderhoud, hoge prestaties en daarmee de kans op lekkage voorkomen, een lange levensduur en een duurzame oplossing. Zelf bouwen is leuk om te doen, maar er wachten altijd meer klussen natuurlijk.

EPDM is flexibel, heeft een lange levensduur en is de meest duurzame dakbedekking die er is. EPDM vermindert de milieu-impact doordat het herbruikbaar is, gemakkelijk repareerbaar én recyclebaar.
In vergelijking met traditionele dakoplossingen zoals bitumen of pvc, heeft EPDM voordelen en is het in veel gevallen de beste keuze.
EPDM is waterdicht en onderhoudsvriendelijk rubber. Het is erg elastisch en sterk, daardoor scheurt het niet snel, is het ook ozon- & UV-bestendig en blijft het beloopbaar. EPDM heeft niet voor niets een levensverwachting van maar liefst 60 jaar.

Bitumen wordt vervaardigd uit aardolie en is een relatief goedkope dakbedekking. De levensduur is een stuk korter, maar liefst tot 40 jaar korter en het wordt aangebracht in 1 of meerdere lagen. Vaak gebeurt dit door koude verlijming of wat vaker nog gebeurt is hechting met een brander. Bitumen heeft een redelijk hoge mate van brandbaarheid en wil je lekkage voorkomen dan is eigenlijk altijd wel een professionele dakdekker vereist.

PVC is net als EPDM een kunststof dakbedekking en is elastisch en kan uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Door deze eigenschappen kan je scheurvorming en dus lekkages voorkomen. PVC heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 40 jaar en heeft daarmee een minder lange levensduur dan EPDM. PVC wordt net als bitumen vaak door een professional aangebracht.

EPDM ontstaan vanuit technologische vooruitgang

EPDM is een oplossing waar in het verleden bijna alleen professionals gebruik van konden maken, maar nu ook voor de zelf bouwer beschikbaar is. Het is een relatief nieuwe technologische evolutie op het gebied van dakbedekking. EPDM voldoet aan alle eisen van circulair bouwen. Door de lange levensduur wordt de kringloop van bronnen vertraagd en het is recyclebaar. Dankzij de constante flexibiliteit kan het gemakkelijk worden hergebruikt.
EPDM geeft tijdens of na installatie geen giftige stoffen af. Het is volledig veilig voor mens en milieu en maakt het mogelijk om zonder risico regenwater op te vangen voor huishoudelijk gebruik.
Door de hoge mate van flexibliteit en aanpasbaarheid is EPDM ook direct toekomstbestendig, want het plaatsen van nieuwe objecten op je dak vormt geen belemmering meer.

Het aanbrengen van EPDM is een snel en eenvoudig installatieproces. EPDM kan namelijk direct op de meeste bestaande daksystemen worden aangebracht, met of zonder isolatie. Zelfdakstore heeft de beste deals voor jou!