EPDM zelf leggen?

Wat je zelf doet, doe je meestal… nog beter!


Het leggen van kunstrubber op je plat of licht hellend dak is eigenlijk niet zo moeilijk. Met een beetje handigheid kun jij dat zelf. Maar waarom zou je zelf je dakrubber leggen als je dit nog nooit gedaan hebt? En hoe begin je hieraan? Het is eenvoudig, je gaat gewoon naar Zelfdakstore en je laat je begeleiden van begin tot einde. Je vindt er alles wat je nodig hebt en je staat er niet alleen voor!

Wat is EPDM precies?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Als we op Wikipedia gaan spieken, wordt dit omschreven als ‘een groep van synthetische rubbers en elastomeren. Het is dus een polymeer verkregen uit drie monomeren’. Maar waarschijnlijk kan deze Wiki-uitleg je weinig schelen en ga je gewoon voor de voordelen en de specifieke kenmerken van dit kunstrubber. Het heeft een elasticiteit van maar liefst 400% en kan temperaturen aan van -35°C tot +120°C. Het is Ozon- en uv-bestendig en je mag rekenen op een levensverwachting van maar liefst 60 jaar. Het is ook uitstekend bestand tegen basen, zuren en vetten. Denk hierbij maar aan uitwerpselen van vogels of dode boombladeren die gaan gisten of rotten. EPDM is een duurzame en makkelijke manier om voor jaren lang zeker te zijn van een 100% waterdicht dak.

Zelf je dakrubber leggen in de regio Eke of Herentals? Perfect mogelijk!

Bij je project om zelf dakrubber te leggen, kun je starten met bij Zelfdakstore een afspraak te maken voor een demonstratie. Je krijgt er om te beginnen alle nodige technische uitleg, de theorie dus. Maar je ziet ook ter plaatste hoe het precies moet. En nog beter: jij kunt het hier zelf ook in de praktijk proberen. Onder begeleiding leer je snel de knepen van het vak. Je zult versteld staan hoe gemakkelijk het eigenlijk wel gaat. Ben je er klaar voor? Dan hoef je enkel nog je materiaal uit te kiezen. Je koopt tegelijkertijd zowel de rubberfolie als alle toebehoren aan en je kunt thuis onmiddellijk aan de slag. Als je zelf je kunstrubber legt, bespaar je veel geld. Je drukt de kosten van je dakbedekking met 40%, soms tot wel 50%. En je krijgt bovendien professioneel advies van de deskundigen van Zelfdakstore. Specialisten staan 24/7 voor je klaar voor technische bijstand.

Wat met de garantie?

De materialen die je bij Zelfdakstore vindt, zijn professionele materialen. Het rubber is ATG gekeurd, je krijgt technische specificaties en goedkeuringen mee en je krijgt 10 jaar garantie op je rubber. Het rubber is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovaties en zowel voor platte als voor licht hellende daken. Het rubber bestaat uit één stuk en is 100% gegarandeerd waterdicht zodat er geen risico op lekkages is. Ook de lijmen waarmee je het rubber lijmt, zijn van de hoogste kwaliteit. Zelfs de dakrandprofielen en andere toebehoren zijn van topkwaliteit. Je legt een rubber dakbedekking immers niet elk jaar, dus ga je enkel met degelijk en oersterk materiaal werken.

Waarom kiezen voor EPDM?

Kunstrubber is zeer sterk en vraagt weinig onderhoud. Dat zijn de grootste redenen om voor dit materiaal te kiezen. En bovendien is het makkelijk zelf te plaatsen. Ook dit is een groot pluspunt voor elke doe-het-zelver. Ook al heb je weinig of geen ervaring, het lukt je vast en zeker wel om mooi en degelijk resultaat te bekomen. Dit soort materiaal is zeer weersbestendig, het past zich aan aan elk weer. Er ontstaan dus geen scheuren of gaten omwille van hoge of lage temperaturen, droogte of vochtig weer. Je mag er zelfs op lopen om bijvoorbeeld je dak van afgevallen bladeren te ontdoen.

Je dakbedekking voor regio Eke of Herentals online bestellen? Het kan perfect!

Je kunt starten met online een offerte aan te vragen. Stap voor stap geef je aan over welk dak het gaat en hoe groot je dak is. Dan bepaal je welke dakisolatie je wilt. Hiervoor heb je een uitgebreide keuze aan materialen. Wil je PIR of PUR, een dampscherm, OSB…? Zelfs de accessoires kun je aanduiden in de aanvraag van je offerte. Denk bijvoorbeeld aan dakafvoer, dakdoorvoer, dakrandprofielen (bijvoorbeeld aluminium of gelakt met een keuze uit heel wat RAL-kleuren) of muuraansluitprofielen. Of wil je een lichtkoepel? In dat geval moet je hier ook rekening mee houden bij het leggen van het dakrubber. Kun je toch niet echt via de invulvelden van de website uitleggen hoe je dak er uitziet? Dan stuur je eenvoudig een foto of een plan van je dak met je offerte-aanvraag mee door. Meer hoef je niet te doen. Je krijgt snel een gedetailleerde prijsofferte. De aanvraag van een offerte geeft jou meteen ook de gelegenheid om het hele project nog eens grondig te overlopen en zeker geen materialen te vergeten. Dit bespaart jou alvast heel wat heen-en-weer geloop eens je je dak begint te leggen.

Als je je offerte gekregen hebt en je gaat akkoord, dan kun je je materiaal eenvoudig online bestellen. Je krijgt het hele pakket thuis of op een ander adres naar keuze toegestuurd. Je kan ook zelf afhalen in de magazijnen in Eke of Herenthals.

Nu kun je aan de slag

Nu al je materialen klaar liggen, kun je starten met het aanbrengen van je kunstrubber. Laten we ervan uitgaan dat je start met een mooi voorbereid dak. Dit betekent: een ondergrond die stof- en vochtvrij is, en ontdaan van alle scherpe uitstekende stukken. Het heeft geen belang of je een nieuw of een bestaand dak van rubberfolie wilt voorzien. Hoe egaler je dak is, hoe gemakkelijker je werkt. Dan leg je de dampremmende folie tot een eind over de dakrand. Daarna breng je de isolatie aan. Laat isolatieplaten mooi tegen elkaar aansluiten en bevestig ze op het dak. De dampremmende folie die over de dakrand hangt, mag je nu wegsnijden. Nu is het de beurt aan je EPDM-folie. Deze rol je mooi uit en laat je een eind over de dakrand heen hangen. Best laat je deze nog een ongeveer een uur opengerold liggen zodat alle plooien of spanning in de folie verdwijnen. Nu plooi je de randen terug naar binnen tot zo’n 15 cm van de dakrand.

Tip voor makkelijk werk: rol nu de folie terug op tot de helft van het dak. Hierdoor blijft de folie goed op zijn plaats liggen en werk je mooi recht.

Nu strijk je de helft van het dak in met speciale lijm voor kunstrubber.

Tip voor makkelijk werk: als je lijm in blikken bussen hebt gekocht, dan maak je een paar gaten in de onderkant van je blik en je giet hem zo uit zoals je met een gieter zou doen.

Rol nu de dakbedekking open en druk goed aan. Dit kan bijvoorbeeld met een sterke grote veegborstel of een eind afvoerbuis.

Herhaal hetzelfde voor de andere helft van je dak.

Nu werk je de dakranden af. Breng zowel op de dakranden als op de onderkant van de folie een dikke laag lijm aan. Druk de folie zeer goed aan in de hoeken. Hiervoor kun je gebruik maken van een EPDM-aandrukroller zoals je bij behangen zou doen. In de hoeken van de dakrand vouw je best de folie, dus niet snijden! Dit voorkomt lekkage in de hoeken. Snij dan de randen van de folie die over het dak hangen af. De laatste stap is het dakrand- en muurrandprofielen aanbrengen.

Voor een dakafvoer- of dakdoorvoerbuis werk je volgens de instructies die je van de specialisten krijgt. De bedoeling is om geen enkele lekkage tussen je afvoerbuis en je dak te krijgen. Daarom breng je rond de buizen voldoende rubberfolie aan, die je met speciale lijm aan de folie van je dak vastkleeft.

Wij wensen jou alvast heel veel succes met je project van dakbedekking met EPDM. En… als je vragen hebt of hulp nodig hebt, dan weet je op welk adres je moet zijn!

Demonstratie
EPDM plat dak